Förebygg olyckor under småviltsjakten i fjällen

Till helgen väntas nära 10 000 personer ansluta till jaktpremiären i svenska fjällen, för att jaga ripa och annat småvilt. Varje år går jägare vilse i dåligt väder eller råkar ut för skador, vilket ofta beror på bristande fjällvana. Med kloka förberedelser och rätt utrustning kan många olyckor och tillbud undvikas.

– Jägare har ett rörelsemönster som ställer extra stora krav på förberedelser och eftertanke. Till skillnad från vanliga fjällvandrare flygs de ofta ut med helikopter och jakten sker normalt långt från markerade fjälleder vilket ställer större krav på erfarenhet och egen säkerhet, säger Per-Olov Wikberg, samordnare på Fjällsäkerhetsrådet vid Naturvårdsverket..

Polis och fjällräddning, som ansvarar för eftersök av försvunna och hämtning av skadade personer i fjällen, rapporterar om ett ökande antal utryckningar under årets fjällvandrarsäsong. När fjälljakten inleds den 25 augusti kan det innebära ett ökat tryck på fjällräddningen. Förutom det obehag och de risker jägare och andra utsätts för när de går vilse eller skadas i fjällen så är samhällets kostnader stora vid fjällräddningsinsatser, framförallt vid eftersök där helikopter måste användas.

I Jämtland är småviltsjakten tillåten fram till den sista februari, medan den pågår ytterligare ett par veckor i Västerbottens och Norrbottensfjällen. I år väntas dock särskilda restriktioner när det gäller ripjakt, till följd av ovanligt svaga bestånd.

– Småviltsjakt i fjällen är en storslagen och efterlängtad upplevelse för många. För att öka säkerheten så delas en folder med sex tips för en tryggare jaktupplevelse i fjällen ut till alla som köper jaktkort i höst, säger Per-Olov Wikberg.

Fjällsäkerhetsrådet har tagit fram en ny folder med titeln ”6 tips för en trygg fjälljakt”. Med rätt förberedelser blir fjälljakten både säkrare och mer njutbar.
Fjällsäkerhetsrådets 6 tips för en trygg fjälljakt (i förkortad form):

1. VÄLJ RÄTT UTRUSTNING

Välj lätta kläder som skyddar mot vind och väta, och som andas när ni blir varma. Kläderna bör kunna bäras i flera skikt. Packa inte ryggsäcken för tung, på Fjällsäkerhetsrådets webbplats finns praktiska checklistor.

2. MEDDELA FÄRDVÄG OCH BERÄKNAD ÅTERKOMST

Det är viktigt att någon känner till er planerade färdväg och när ni räknar med att komma tillbaka. Berätta för en vän, en släkting eller någon annan som kan slå larm om ni inte skulle återvända som planerat.

3. ANPASSA DIN FJÄLLJAKT EFTER VÄDRET

Vädret kan slå om hastigt i fjällen. Ta del av lokala väderprognoser via radion, webben eller Fjällsäkerhetsrådets och SMHI:s telefontjänst på 0771-23 11 23. Respektera alltid utfärdade fjällvädervarningar.

4. HA RESPEKT FÖR OKÄNDA JAKTMARKER

Ge er aldrig ut i okänd fjällterräng i tät dimma eller hårt väder. Tänk er för innan ni vadar över strida vattendrag där vattnet når över knähöjd.

5. TA MED EN AKTUELL KARTA

Se till att ha med en karta som är aktuell. Kompass behövs framförallt utanför markerade leder, vilket förutsätter kunskaper och fjällvana. Använd gärna GPS, men tänk på att batterier laddas ur snabbt när det är kallt.

6. RÅDFRÅGA ERFARNA MÄNNISKOR

Jägare och andra som ofta vistas i fjällen kan ge viktig information. Ta kontakt och ställ frågor om vägval, vattenstånd, broar och annat som underlättar er planering. Det finns lokala fjällsäkerhetskommittéer med värdefulla kunskaper. Säkerhetsfoldrar för jakt och andra typer av fjällvistelser kan laddas ner på Fjällsäkerhetsrådets webbplats.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s