Rekord: 350 000 tjäderpar

Det finns sensatioenellt gott om tjäder i våra skogar. Sveriges Ornitologiska Förening har kommit med en rapport som visar att det finns 350 000 par tjäder, vilket är tre gånger mer än man trott efter tidigare inventeringar, rapporterar tidningen Skogen.

Tjädern häckar i skogsmark, gärna med inslag av myrar, i större delen av landet, men saknas på Öland och Gotland. I fjälltrakterna förekommer den upp i björkzonen. Tjäderns nuvarande bestånd är ungefär lika stort som för 30 år sedan. SOF- rapporten på 350 000 par tjäder kan jämföras med andra skogshöns, det finns exempelvis 180 000 par orre och 120 000 par järpe.

–Tidigare skattning  har varit väsentligt lägre, oftast omkring 100 000 par tjäder. Skillnaden gentemot vår skattning beror inte på populationsökning utan främst på nytt och bättre underlag för beräkningarna. Tjädern uppges ha minskat starkt i södra Sverige under de senaste 15 åren. Men rapporterna om minskning av tjäder bygger i stor omfattning på räkningar av spelande tuppar på  traditionella spelplatser, medan standardrutterna inom Svensk Fågeltaxering bygger på upptäckta fåglar utmed en  inventeringslinje, kommenterar Anders Wirdheim och förtydligar:
–Om man bygger sin bedömning av antalet tjädrar främst på redan kända spelplatser är det risk att man enbart registrerar försvunna spel när skogen huggs och samtidigt missar nytillkomna spelplatser. Sentida data visar att tjädertuppar är relativt flexibla i sitt val av spelplatser och att både spel och ensamma spelande tuppar är vanligare i brukad skog än vad man tidigare trott.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s