Lövin till angrepp mot EU:s fiske

Skärmdump SVT

Skärmdump SVT

”EU måste ta större ansvar för skövlingarna av fisk utanför EU:s gränser. Annars tar fisken slut”

Det säger Isabella Lövin – miljöpartist och EU-parlamentariker, till SVT. Isabella Lövin som är en av EU:s rapportörer när det gäller fiskeripolitik.

Enigt FN:s livsmedelsorgan FAOS senaste uppskattning så är 85 procent av världens fiskebestånd antingen fullt utnyttjade eller överutnyttjade och många fiskarter är redan på gränsen till utrotning.

Fortsätter skövlingen av fisk på det här sättet i världshaven kommer all fisk att ta slut år 2048, enligt FAOS.

Vill ha samma regler utanför EU
Europa importerar 60 procent av den fisk vi konsumerar, vilket innebär att EU:s fiskeripolitik får stor betydelse för fiskebestånd i världen.

Isabella Lövin är ansvarig för en del av reformeringen av EU:s fiskeripolitik som handlar om hur EU:s fiskeflotta som fiskar utanför Europa agerar.

-Jag föreslår att samma regler ska gälla för EU:s fiskeflotta oavsett om de fiskar i eller utanför Europa. En annan viktig princip är att man bara får utnyttja ett överskott av fisk.

-När EU:s fiskeflotta fiskar ska det finnas vetenskapliga bevis för att det är ett överskott av fisk som det landets befolkning inte behöver för egen del, säger Isabella Lövin till SVT och tillägger:

-Sedan ska vi bara ha fiskeriavtal med länder som respekterar mänskliga rättigheter där ingen korruption förekommer. I och med det så minskar man ytterligare risken för överfiske.

LÄS MER & SE KLIPPET från Rapport här.

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s