GPS-älgarna fortsätter

Forskningsprojektet med GPS-försedda älgar i de småländska skogarna förlängs med tre år. 25 älgar ska märkas med GPS-sändare nu i vinter.

För tre år sedan fick 25 älgar i Kronoberg varsitt halsband med GPS-sändare. 21 av älgarna lever fortfarande eller har sitt halsband kvar. Och nu när forskningsprojektet förlängs med ytterligare tre år kommer flera av älgarna att märkas om eftersom deras GPS bara håller i tre år, samtidigt som helt nya älgar kommer att märkas – totalt minst 25 stycken.

– Först måste vi ha snö och sedan letar vi rätt på dem med helikopter. Sedan får de en bedövningspil och efter några minuter kan vi sätta på dem halsbandet. Därefter får de en uppvakningsspruta och så drar de iväg, säger Anders Hågeryd som är forskningsprojektets kontaktperson i Kronoberg.

Har lärt sig mycket om älgar

Det är Sveriges Lantbruksuniversitet, SLU, som driver forskningsprojektet med hjälp av pengar från bland andra Jägareförbundet och skogsnäringen. Och under de tre år som projektet hittills varit igång har man lärt sig mycket, säger Anders Hågeryd.

– Bland annat att älgkorna föder sina kalvar betydligt tidigare än vad vi hade en aning om. Vi har fått reda på rörelsemönster, hur stora deras hemområden är och det är väldigt produktiva djur som vi har här.

Varför är detta viktigt att veta?

– Det är viktigt att veta när det gäller exempelvis avskjutning och för att ha älgstammen i balans med skogsnäringen.

Tre år till  behövs

Den förlängda forskningen kommer inte att ha någon ny inriktning, utan nu handlar det till stor del om att få bekräftat det man redan fått veta.

– Tre år i forskarsammanhang har jag fått lära mig är väldigt lite, det går inte att dra några riktigt stora slutsatser, utan de här ytterligare tre åren behövs, säger Anders Hågeryd.

Källa: Sveriges Radio P4

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s