Vill du vara med i EM i flugfiske?

Foto sxc.hu

Är du en mycket skicklig flugfiskare som även känner drivet att tävla? Sportfiskarna vill ha kontakt med dig som är intresserad av att representera ett svenskt landslag i flugfiske till de kommande EM-tävlingarna i och vid jämtländska Ammerån 2014.

Sverige har de senaste åren saknat ett officiellt landslag i flugfiske och det har därför inte heller förekommit ett organiserat deltagande i internationella tävlingar under många år. Som ett led i att Sportfiskarna tillsammans med andra aktörer arrangerar EM i flugfiske 2014, påbörjas nu processen att forma ett landslag i flugfiske. Som arrangörsland har Sverige enligt de internationella reglerna rätt att delta med två lag. Planen är därför att skapa ett herrlag och ett damlag. Sportfiskarna Tävling vill därför komma i kontakt med drivna flugfiskare av båda könen som är intresserade av att tävla i landslaget. Ett uppstartsmöte i Jämtland är inplanerat under 2012 för att påbörja urvalsprocessen för landslaget.

– Det är mycket spännande och värdefullt både för oss som organisation och för regionen att Sverige får arrangera ett EM i flugfiske 2014, säger Tävlingskonsulent Anssi Lehtevä, internationellt har tävlingen hög status och brukar få stor uppmärksamhet i media.  Tävlingsvattnet Ammerån är ett mycket fint och orört strömvatten med framförallt ett bra harrbestånd, ett av få biflöden till Indalsälven som fortfarande är oreglerat, berättar Anssi Lehtevä.

All fisk återutsätts
Tävlingar i flugfiske är enbart inriktade på så kallad catch and release. Fisken återutsätts alltså så försiktigt som möjligt direkt efter mätning. Tävlingen påverkar därmed inte tillgången på fisk i de vatten där tävlingen bedrivs. Tävlingen går ut på att fånga längsta sammanslagna totallängd av fisk över vissa minsta mått och av vissa arter. De fiskar som fångas mäts direkt i håven av en kontrollant som medföljer varje tävlingsdeltagare.

Lottning av sträckor
Varje deltagare tilldelas via lottning en egen sträcka av ån där det gäller att på bästa möjliga sätt läsa av vattnet, välja rätt fluga och taktik och fånga de fiskar som finns där. Förutom fiske i Ammerån kommer det även att ingå sjöfiske från båt för att kora den skickligaste flugfiskaren med den bredaste repertoaren och inte nödvändigtvis den bäste på en specifik teknik.

– Nu vill vi ha kontakt med alla drivna flugfiskare av båda könen som känner att detta skulle vara en spännande utmaning. Du som känner dig inspirerad av att representera Sverige i ett flugfiskelandslag är välkommen att ta kontakt, avslutar Anssi Lehtevä.

Sveriges Sportfiske- och Fiskevårdsförbund, Sportfiskarna, organiserar Sveriges officiella tävlingsfiske.
Tävlingskonsulent Anssi Lehtevä
08-410 80 605
anssi@sportfiskarna.se

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s