”Lagstiftning är kränkande för oss funktionsnedsatta jägare”

Rikard Södergren, jaktvårdskonsulent på Svenska Jägareförbundet arbetar för att jakten ska bli tillgänglig för alla - även de med funktionsnedsättning. Fotograf/Källa: Lars Björk

I år ska cirka 100 000 älgar fällas av landets nära 300 000 jägare. Flera av dem är funktionsnedsatta – men det hindrar dem inte.
   Däremot är det en rad andra hinder som försvårar för dem att komma ut i skog och mark. Men detta försöker Svenska Jägareförbundet ändra så att jakten blir tillgänglig för alla.

– Vi på Svenska Jägareförbundet anser att lagstiftningen i detta avseende är både föråldrad och helt oacceptabel. En ändring måste komma till stånd, säger Hans von Essen, riksjaktvårdskonsulent vid Svenska Jägareförbundet.

– Det är många tillstånd som ska sökas innan man ger  sig ut,  till exempel undantag från terrängkörningslagen. Dispensen gäller olika i olika län och handläggningstiden är lång. I en del län får man dispens för bara den egna  jaktmarken och blir man inbjuden till jaktgrannen på jakt måste man tacka nej eller försöka få ny dispens även för grannens mark, säger Hans von Essen.

– Denna lagstiftning är kränkande för oss funktionsnedsatta jägare, säger Rikard Södergren, rullstolsbunden jaktvårdskonsulent på Svenska Jägareförbundet som själv är ute på älgjakt. Jag tar mig ut på min fyrhjuling och får hitta en lämplig höjd som pass för det är inte tal om att försöka komma upp i ett jakttorn.

– Annars är det som att jaga i största allmänhet med skytteträning, klädd för väder, trevliga jaktkamrater, bra hundar och goda smörgåsar i ryggsäcken, tillägger Rikard Södergren.

Rikard arbetar aktivt inom Svenska Jägareförbundet med att förenkla för jägare med funktionsnedsättning.

– Vi vill ha ökad  tillgänglighet på skjutbanor och förenklad lagstiftning för dispens för motordrivet fordon, säger Rikard Södergren.

Rikard vet inte hur många inom jägarkåren som är funktionsnedsatta men med cirka en miljon funktionsnedsatta totalt i Sverige rör det sig säkert om ett stort antal jägare.

Inom förbundet arrangeras jakter för dem med funktionshinder,  två älgjakter  i norra Sverige har redan avlöpt och snart ordnas en rådjursjakt norr om Stockholm. Och ännu fler jakter planeras nästa år.

Källa: Svenska Jägareförbundet

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s