Säg nej till ål, tonfisk och jätteräkor när du köper sushi

Naturskyddsföreningens medlemmar har kartlagt fisk- och skaldjursutbudet på 43 restauranger på flera olika orter i Sverige. Samtliga undersökta sushirestauranger serverar ett stort antal ohållbart fiskade och odlade fiskar och skaldjur. Föreningen visar också att åtta ledande sushigrossister säljer ohållbara produkter. Men det går att välja sushi som är både god och hållbar.

– Sushi är en god och praktisk lunchrätt och det finns några enkla tips alla vi sushiätare kan använda oss av, så att vi värnar om havens fiskbestånd, säger Mikael Karlsson, ordförande i Naturskyddsföreningen. Be att få byta ut de ohållbart fiskade och odlade fiskarna och skaldjuren på sushitallriken.

Det finns miljösmarta produkter man kan välja istället, t.ex. musslor eller vegetariska sushibitar. Naturskyddsföreningens sushiundersökning utfördes i maj-juni 2011 i Borås, Gävle, Göteborg, Halmstad, Ludvika, Luleå, Mora, Norrköping, Stockholm, Trollhättan och Östersund. Restaurangerna var slumpvis valda och kartläggningen gjordes med hjälp av ett frågeformulär Endast ett fåtal av de undersökta restaurangerna uppgav att de hade en specifik miljötanke bakom sina val av fisk och skaldjur.

– Om restaurangen inte vet vilka fiskar som är bra att välja, tipsa om Naturskyddsföreningens fisklista. Du kan också ladda ner den som mobilapplikation, säger Ellen Bruno, sakkunnig i marina ekosystem och fiske på Naturskyddsföreningen.

Bland de grossister som Naturskyddsföreningen kartlagt och som har en särskild inriktning på sushiprodukter uppger många att de har en miljöpolicy och strävar efter att minska sin miljöpåverkan. Dock återfinns på samtligas produktlistor ohållbart fiskade eller odlade fisk och skaldjur.

– Med tanke på hur läget i havet ser ut kan vi inte fortsätta att äta fisk utan att samtidigt tänka på vad vi stoppar i oss. Det är hög tid för restauranger att välja bort hotade arter och grossisterna på marknaden måste leva upp till de miljöambitioner de påstår sig ha, säger Mikael Karlsson, ordförande i Naturskyddsföreningen.

Läs rapporten

Rätt fisk på sushin

Det här kan du göra

  • Delta i Naturvårdsverkets mejlaktion mot de åtta ledande grossisterna av sushiprodukter. Har de ett schysstare utbud blir det lättare för restaurangerna att rensa bort fulfiskarna från sushimenyerna.
  • Säg nej till ål, tonfisk och jätteräkor när du köper sushi. Naturvårdsverkets lista med fler bra och dåliga fiskar och skaldjur finns på www.naturskyddsföreningen.se/fisk

Utbud på sushimenyer

Naturskyddsföreningen har undersökt vilka råvaror som 43 slumpvis utvalda sushirestauranger använt på sina menyer. Resultatet var nedslående, där fanns många överfiskade och hotade arter:

Här är en lista över olika fiskar och skaldjur och hur stor andel av de tillfrågade restaurangerna som sålde just den sorten.

Jätteräkor 100 procent
Tonfisk 93 procent
Bläckfisk 40 procent
Svärdfisk 21 procent
Ål 20 procent
Röd snapper 19 procent
Odlad lax 100 procent
Odlad lax med okänt ursprung 16 procent

Källa: Naturskyddsföreningen

Mer i media: GP Aftonbladet SvD Sydsvenskan

2 tankar på “Säg nej till ål, tonfisk och jätteräkor när du köper sushi

  1. Ni har inte koll, om man vill rädda ålen, om man verkligen bryr sig om den så hade man löst problemet där det faktiskt finns, vid vattenkraftverkens turbiner och nere vid franska kusten där man fiskar ålyngel i håv i miljardtals för att lägga på smörgåsen på lyxrestaurang. Dessa två är det som orsakat nedgången på ål, inte att vi äter lite sushi med ål eller att jag och min far med flera fiskar för husbehov i Karlskrona skärgård (vilket vi nu alltså inte får, det är förbjudet och vi bötfälls). Hade man gjort samma sak mot älgjägarna så hade det tagit hus i helvete. Men vår kultur, vårt ålsfiske kunde man ge sig på utan knappt någon mediabevakning. Se till att läs på lite innan ni yttrar er i dessa frågor. Det samma gäller lax och torsk. Istället för att ge ut billiga krediter så att det blir lönsamt att odla fisken borde man ha gynnat traditionellt fiske efter lax. Nu har vi fått sjukdomar, en utarmning av den naturliga genetiska basen och en fiskeindustri som är vidrig (odling är helt fel på så måna sätt, se dokumentärer om detta om ni inte förstår varför). Nästa steg är ”genetiskt manipulerade laxar som är dubbelt så stora och som ”fungerar bättre i odlingar”, det är godkänt nu). Läs på istället för att bara vara ”politiskt korrekta”. Ålen är INTE utrotningshotad på grund av fiske för husbehov eller för att vi äter den på sushi. Det värsta är att det finns en svensk uppfinning som skulle kunna lösa problemet vid vattenturbinerna vid våra vattenkraftverk. Men inget händer! Varför? Därför att det handlar om andra saker (kontroll av medborgarna och att gynna storkapitalet), inte om att rädda ålen. Ville man göra det så hade man förbjudit det vanvettiga fisket efter ålyngel nere i Europa och man hade åtgärdat problemen vid turbinerna vid de svenska vattenkraftverken. Läs på!

    • Visst finns problemen vi vattenkraftens fruktansvärda turbiner och kring idiotifisket efter ålyngel. Men som enskild konsument kan du förutom att försöka påverka/kontakta polikerna om lagförändringar välja vad du till exempel vill ha för fisk i din sushi. Min lokala sushiresturang har till exempel valt att ta bort tigerräkorna när han blev informerad om vad de gör mot miljön. (Just nu exprimenterar han med nya sushirullar, med lokal fisk som inte transporteras över hela världen.)

      Vi får tillsammans försöka påverka polikerna o beslutsfattarna att förbjuda det vanvettiga fisket efter ålyngel nere i Europa och att man åtgärdar problemen vid turbinerna vid de svenska vattenkraftverken! Och nere på konsumentplan kan vi välja vilken slags fisk vi väljer att äta.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s