”Biologisk mångfald inte vårt affärsmål”

Foto: Tomas WahlénEnergibolaget Jämtkraft ska bygga ut och fördubbla effekten i vattenkraftverket i Billstaån i södra Jämtland – men vägrar att kosta på sig en fisktrappa för att rädda öringstammen. Något de lokala fiskeföreningarna kämpat för under lång tid, rapporterar Östersundsposten (ÖP)

I slutet av maj besökte en delegation från miljö- och jordbruksutskottet platsen och en ledamot undrade hur man skulle förmå privata bolag att ta miljöansvar när inte ens det kommunägda Jämtkraft var beredd att bygga en liten fisktrappa.

Jämtkrafts VD Anders Ericsson, som också är ordförande i branschorganisationen Svensk Energi, menar att medborgarna vill satsa på förnybar energi och maximera vattenkraftsproduktionen. På frågan om inte biologisk mångfald är likvärdigt med klimatmålet svarar han.

” – Det är inte vårt miljömål.
Vi har inte biologisk mångfald som affärsmål.”

Anders Ericsson, VD Jämtkraft och tillika ordförande i Svensk Energi

Men varför miljöanpassar sig inte Jämtkraft frivilligt och anlägger en fisktrappa, industrin sätter ju sedan länge filter på sina skorstenar? undrar ÖP

– Vi har ingen nytta av någon trappa. Och vad vi och industrin gör regleras av miljödomstolen, och domstolen kom fram till att det inte behövs någon.

Det går enligt Anders Ericsson inte att anlägga en fisktrappa av good will-skäl men säger att Jämtkraft är öppen för att diskutera förslag om sponsring av en sådan.

Nu har en folkpartistisk motion i fullmäktige gjort att politikerna fått upp ögonen för frågan, och bolagets ägardirektiv ska ses över. Lokalpolitikern Per Åsling (c ) säger till ÖP att det rör sig om ”löjligt små pengar” och att han inte förstår bolagets agerande.

Miljöaktuellt & Älvräddarna rapporterar/diskuterar även Jämtkrafts uttalande

Vi har tidigare skrivit om Jämtkrafts förskönande reklamfilm om vattenkraft, som visade sig vara inspelad i ett naturreservat. Läs mer här

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s