Fjälljakten – mycket fågel men för högt jakttryck.

Foto: SXC, Ulrika Bengtsson

Fjälljakten på ripa och skogsfågel startade  den 25 augusti. Riptillgången verkar vara stor i år och lockar många utländska jägare. Men Svenska Jägareförbundet vill att riksdagen omprövar reglerna så de tar mer hänsyn till de i Sverige bofasta jägarna.

Från 2007 har utländska jägare samma möjligheter som ortsbor att jaga småvilt i fjällen. Detta medför en okontrollerad stor tillströmning av utländska jägare med påföljden att det på många håll är för stort jakttryck, brist på kunskap och förståelse för näringarna i fjällen.

– Den modell Jägareförbundet förespråkar innebär att jägare bosatta utanför Sverige ges möjlighet att jaga i de svenska fjällen, men åtföljd av en jaktguide eller en jägare bosatt i Sverige. Samma modell tillämpas redan i våra nordiska grannländer och i många andra länder i Europa, säger Jan Swartström, ordförande i Svenska Jägareförbundets fjällråd.

Rapporter från hela fjällområdet talar om en klart bättre tillgång på ripa i år, säger Hans Geibrink, jaktvårdskonsulent i norra Sverige. Fågeljakten lockar många och det blir allt trängre i markerna under den första veckan.

I snitt fäller svenska jägare 1,3 vilt per dag, nordiska jägare (huvudsak norrmän) 2.1 vilt per dag och européer (huvudsak italienare) skjuter cirka 3,9 vilt per dag. Detta framgår av en rapport om fjälljakten av Mirja Lindberget och Maria Hörnell-Willebrand från 2007 och 2008.

Fjälljakten varar mellan den 25 augusti och pågår till den sista februari i Jämtlands län och till den 15 mars i Norrbottens- och Västerbottens län. 


Källa: Pressmedelande Svenska Jägareförbundet

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s