Satsning på fisketurism och skydd av kustmiljön

Fiskeriverket har utsett Halland, Blekinge, Södermanland och Tornedalen med Haparanda skärgård till nya kandidater för att bilda fiskeområden. Områdena vill bland annat satsa på fisketurism och skydd av kustmiljön. När deras utvecklingsstrategier är godkända kan projekt inom områdena stödjas med upp till 16 miljoner kronor i EU-stöd. Summan ska matchas med lika stor del nationella offentliga medel.


Får 100 000 kronor för strategiarbete

Karta med de aktuella områdena markerade i rosa.

I ett första steg får områdena 100 000 kronor var för att arbeta med sina utvecklingsstrategier. När dessa har godkänts får de totalt tillgång till EU-stöd på omkring 16 miljoner kronor. Dessa stöd ska användas för projekt som följer områdenas utvecklingsstrategier. Kravet för att EU-stöden ska betalas ut är dock att nationella finansiärer bidrar med lika mycket.
Samtliga fyra områden har visat att de har en bred förankring i sin region, med flera intressegrupper representerade. Södermanland, Tornedalen och Blekinge har redan etablerat så kallade Leaderprojekt, som får stöd för att utveckla landsbygden.

En röd tråd för alla områden är att de vill utveckla turismen.

– Fisketurismen är ett genomgående tema. Många har stora förhoppningar om att den här näringen kan generera pengar, skapa fler arbetstillfällen och bredda fiskets utvecklingsmöjligheter, säger Gun Brantäng.

Läs mer här

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s