Dammvippe streamers

Johan Sjunnestad gästbloggar

Johan Sjunnestad är en kreativ flugbindare som använder sig av spännande material till sina flugor. Här visas ett annorlunda flugbindnings material, en dammvippa. Denna vippa räcker till måånga streamers och inköps för en tjuga. Ett bra, roligt och billigt flugbildningsmaterial.


Mina dammvippestreamers förser jag med epoxyögon som jag gjort själv. Till ögonen använder jag en orange kraftig tejp/klisterark som finns på Biltema. Den runda formen får jag genom att stämpla hål med ett vanligt hålslag och sedan gör jag ett streck med en vattenfast svart penna, modellen på ögon döper jag till Crazy Eye eftersom dom ser lite galna ut.

Jag försöker ofta tänka utanför ”lådan” vilket även var fallet med ögonens färgsättning. ALLA epoxyögon som jag har sett ser ut som vanliga fiskögon med en svart pupill i mitten och relativt vanliga färger i övrigt. Varför ska det vara så tänkte jag och började testa lite och fattade tycke för dessa Crazy Eye´s. Det finns ögon i andra färgsättningar med prickar och streck åt olika håll och kanter. Ögonen har en klistrig baksida och fastnar lätt på flugorna som sedan har försetts med epoxy. Storleken på ögonen är 4mm men Spökets kryssögon har jag gjort 6mm stora för att överdriva flugans formgivning lite. Ögonen går ju även att ställa upp så att strecket går lodrätt istället för horisontalt men det är upp till flugbindaren att välja själv.

Först ut i familjen är Crazy Eye Joe.

Familjens lilla snärta heter Crazy Eye Sally som utan problem lyckas locka öringhannarna till hugg

Familjens överhuvud heter Crazy Eye Bob vars färger även finns som en Crazy Eye Mickey Finn =) fast då med Sally´s rosa färg istället för Mickey´s orginal röda

Till sist, och även minst, så kommer husspöket Crazy Eye Ghost. Ghost binds med enbart de vita fibrerna.

En annan tanke jag har med dessa fibrer är att spinna de i en loop gjord med kevlartråd på en tub eller lång krok så att det blir lite större gäddflugor. Till sådana flugor kan jag tänkta mig att stansa ut Crazy Eye´s så att de blir några mm större än de som visats ovanför.

Håll till godo med dammvippeflugorna och försök gärna involvera materialet i andra flugor.
Har du provat göra flugor av dammvippor? Eller använder du dig av något annat roligt material?
Berätta gärna för oss, maila till lina@settern.se

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s