Förbjudet att använda tigerräkor/jätteräkor som agn

Tigerräkor, även kallade jätteräkor och scampi, bär på ett virus som hotar att slå ut våra svenska skaldjur. Naturskyddsföreningen, och jag som privatperson, uppmanar alla att avstå från tropiska jätteräkor.

I svensk media har information om tigerräkorna spridit sig som en löpeld den senaste veckan. Varför inte importstop av RÅA tigerräkor inför tills ordentlig undersökning gjorts, är för mig obegripligt. Det är vår miljö vi talar om, för mig väger den så mycket större än den fria marknaden. Sista pressmeddelandet från jordbruksverket följer nedan.

Pressmeddelande från jordbruksverket:

Vår svenska humrar riskeras att drabbas av WSD, ens mitta som kan spridas från de råa jätteräkor som imoteras till Sverige  Foto: Fiskeriverket

Vår svenska humrar riskeras att drabbas av WSD, en smitta som kan spridas från de råa jätteräkor som importeras till Sverige Foto: Fiskeriverket

Det är förbjudet att använda jätteräkor som agn vid fiske

Det är inte tillåtet att använda odlade råa jätteräkor som agn vid fiske, som foder eller på annat sätt sprida dem i naturen. Det är sedan länge reglerat i en EU-förordning och beror på risken att det kan sprida smittor. Detta gäller alla produkter från djurriket som inte räknas som livsmedel.

Det är sedan länge reglerat i EU-förordningen om animaliska biprodukter, att man inte får sprida till exempel odlade råa räkor i naturen. Animaliska biprodukter är med några få undantag allt från djurriket som inte är livsmedel. Till det räknas även matavfall.

Om räkorna skulle hamna i vattendrag, finns risken att de kan sprida smittor till andra kräftdjur. I dag finns inte det uppmärksammade viruset som orsakar sjukdomen White Spot Disease på kräftdjur i Sverige. Sjukdomen är klassad som en risksjukdom eftersom viruset kan spridas till vilda kräftdjur i Sverige. Viruset smittar inte människor.

För att undvika smittspridning är det viktigt att se till att skal och rester läggs i hushållssoporna. Att använda odlade råa räkor som agn vid fiske eller som foder är inte tillåtet.

Mer i media:
DN, SvD, SVT, GP, GTUNT, Norran, SMP,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s