Tips hur du kan hjälpa viltet under vintern

Under den stränga vintern fyller stödutfodring, av viltet, en viktig funktion.  Årets tuffa vinter gör det svårare för de vilda djuren att hitta föda. Svenska Jägareförbundet ger rekommendationer till både jägare, markägare och alla naturintresserade att utfodra åt det vilda på rätt sätt.


TIPS PÅ HUR DU KAN HJÄLPA VILTET ATT FINNA FÖDA

  1. Utfodra klövviltet med fuktigt ensilage, spannmålskross, rotfrukter eller foderpellets. Torrt hö är olämpligt, om det inte är proteinrikt och ges under hela vinterhalvåret.
  2. Foderplatser för klövvilt skall ligga fritt, så att viltet har god uppsikt över omgivningarna. Därmed minskar risken att klövviltet tas av rovdjur.
  3. Utfodra inte klövvilt i närheten av vägar, men ploga gärna upp stråk fram till utfodringsplatserna om det är mycket snö.
  4. Starka individer håller ofta de svagare borta från utfodringsplatserna. Genom att ha flera utfodringsplatser minst 50 meter ifrån varandra får fler del av fodret.
  5. Fasaner och rapphöns utfodras helst med vete, och det bör även finnas grovt grus bredvid maten. Småfåglar får istället solrosfrö, hampfrö, osaltade jordnötter eller talg. Kvardröjande trastar uppskattar havregryn indränkta i matolja.
  6. Alla fåglar utfodras i direkt anslutning till skydd i form av risiga buskar. Då minskar risken för predation, och fåglarna kan koncentrera sig på att äta.
  7. Helst bör man utfodra under hela vinterhalvåret, men det är aldrig för sent att börja!
  8. Du måste ha markägarens tillstånd för att utfodra viltet.

På jägareförbundets hemsida kan du ladda ner viltvårdsinformation. Klicka här

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s